Az óvoda bemutatása

 

Intézményünk 1991. szeptember 1-jén kezdte meg működését, melyet a Szent József – Szent Margit Egyházközség hozott létre, jelenlegi fenntartója a Kaposvári Egyházmegye.

Az intézmény a Kinizsi lakótelepi Búzavirág Bölcsőde keleti szárnyában, nyugodt, csendes, családias és zöldövezeti környezetben helyezkedik el.
Óvodánk jelenleg három vegyes életkorú csoporttal működik, melyekben két  óvodapedagógus és egy dajka foglalkozik a gyerekekkel. A nevelőtestület tagjait összeköti az azonos életszemlélet, a közös világnézet. Mindannyian elkötelezett, vallását gyakorló keresztények vagyunk, s közösen valljuk, hogy nem elég jó pedagógusnak lennie annak, aki keresztény gyermekeket akar nevelni, hanem példamutató életet élő, jó kereszténynek is kell lennie.

Nagy hangsúlyt fektetünk a gyermekek differenciált fejlesztésére, nevelésére.
Óvodánk célja, hogy a családi nevelés folytatásaként, és azzal együttműködve, szeretetteljes légkörben, jó példával biztosítsa a gyermekeknek a hitre való nyitottságot.

Óvodánkban kiemelt feladatunknak tartjuk a népi hagyományok és a keresztény ünnepek tartalmának megismertetését, a gyermekhez közeli feldolgozását, megszerettetését mind a gyermekekkel mind pedig a szülőkkel.

Törekszünk változatos, élményekben gazdag programokat biztosítani óvodásaink mindennapjaiban. Sok vidám, örömteli játék, érdekes programok, kézműves foglalkozás, mozgás, ének, zene, tánc, mese tölti ki, amelyet a mindennapos gyertyagyújtások, elcsendesedések tesznek még bensőségesebbé.

Ezek az alkalmak tanítják meg gyermekeinket egy kicsit elcsendesedni, befelé figyelni. Itt ismerheti meg a pedagógusok és a dadus nénik segítségével a szereteten alapuló értékrendet, az egymásra való odafigyelést, a rácsodálkozást Istentől kapott teremtett világunkra, hogy azt Istentől csak kölcsön kaptuk és felelősek vagyunk érte. Megtanulhatják gyermekeink az értékek felfedezésének örömét, védelmét, megőrzésének módját.

Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a gyerekek kellő mennyiségű és minőségű mozgásra kapjanak lehetőséget. A mindennapos játékos átmozgató tornák mellett, lábboltozat erősítő tornával segítjük a gyermekek egészséges testi fejlődését, melyek során  sokszínű mozgásfejlesztő eszközöket biztosítunk számukra.

Óvodánk udvarán változatos mozgásfejlesztő játékok találhatók, melyeknek alja a követelményeknek megfelelően gumitéglával borított. Óvodánk ugyanúgy, mint a város többi óvodája: térítésmentes.
Nyitva tartásunkat a szülők igényeihez alakítottuk ki, így 6:30-tól 17:30-ig óvodapedagógus foglalkozik a gyermekekkel.

Óvodánk nyitott egész évben, mindenkit szeretettel várunk intézményünkben, ahol betekintést nyerhetnek a kisgyermekek mindennapjaiba.